Hold i ryggen

Hold i ryggen, hekseskud, iskias ja kært barn har mange navne. Fælles er dog at folk oplever smerter i deres ryg som hindrer dem i at bevæge sig som de plejer og dermed besværliggør en selv ganske almindelig dagligdag. I nogle tilfælde opstår smerterne pludseligt ved en bevægelse eller et løft mens andre oplever en tiltagende stivhed i ryggen som opbygger sig gradvist over nogle dage eller uger. Hos FysioAalborg kommer der en del patienter med “hold i ryggen” og størstedelen får en hurtig bedring da de tilbydes følgende.

Få hjælp af fysioterapeut når du har hold i ryggen

  1. En grundig undersøgelse baseret på McKenzieprincipperne som leder hen til den simple øvelse (En effektiv øvelse er ofte nok) der kan afhjælpe problemet.
  2. Instruktion i hvordan de skal lave øvelsen så deres smerter forsvinder og de igen kan bevæge sig normalt.
  3. Behandling af fysioterapeuten som aflaster smerterne og støtter op om øvelsen.
  4. Information om prognosen og hvornår de kan forvente at gøre det de gerne vil igen. f.eks returnere til arbejde eller dyrke sport igen.
  5. Instruktion om yderligere smertereducerende tiltag som f.eks sidde- og liggestillinger som i den akutte fase kan være gode at kende til.
  6. Ovenstående resulterer i få men effektive besøg.

Hvad er “hold i ryggen” egentlig?

Man ved ganske simpelt ikke altid hvad der sker når man får hold i ryggen men nogle af de teorier der er i spil, er at der er tale om en forstrækning af nogle af leddene som dermed forårsager en mindre hævelse som hvis man har en forstuvet fod. Forstrækningen irriterer nerverne og derfor gør det ondt.

Forstrækningen kan sidde i nogle af ryggens mindre led der kaldes facetled eller i diskusskiven eller en sjælden gang i muskulaturen. Hvis der er tale om diskusskiven som  smertegivende struktur kan man også sagtens forestille sig at der er tale om mindre sprækker i den.

Prognosen er som udgangspunkt oftest god og som nævnt kræver det mange gange bare en enkelt øvelse eller at ryggen placeres i en bestemt stilling for at smerterne letter. Det kan variere lidt fra person til person hvor lang tid det tager før smerterne er helt væk. Udover fysioterapi kan smertestillende medicin i den akutte fase også være meget anvendeligt specielt ved voldsommere smerter som f.eks. forstyrrer søvnen.

Læs mere om hold i ryggen

Relevante øvelser

“Jeg er efter mit forløb hos Brian kommet over min diskusprolabs uden at skulle opereres.”
Thomas Lindby

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg