Kan et nyt tilfælde af rygsmerter ses på en MR-scanning

Brian Østergaard Sørensen
14 december 2015

Svaret er tilsyneladende både nej og ja.

Først og fremmest er det jo rigtigt relevant at undersøge da mange mennesker helt naturligt går med den overvejelse om det ikke kunne hjælpe med en MR-scanning for at se hvad det er der gør ondt.

Helt konkret lavede man en MR-scanning på 200 mennesker som ikke tidligere havde haft rygsmerter for at se hvorledes de forskellige dele af deres rygsøjle så ud. Når de oplevede et voldsommere tilfælde af rygsmerter foretog man en ny MR-scanning på dem for at se om der var sket forandringer i deres rygsøjle.
I løbet af en 5 årig periode blev det til ialt 67 nye MR-scanninger.
Man sammenlignede så den første MR-scanning (den de fik taget i begyndelsen af forsøget hvor de ikke havde oplevet rygsmerter) med den nye MR-scanning (som de fik når de oplevede et tilfælde med voldsomme rygsmerter).

Det man så når man sammenlignede var, at ca. 84% havde uændrede MR-scanninger på trods af at de oplevede voldsomme rygsmerter. Dvs at det man så på den første MR-scanning var uændret når man foretog en ny MR-scanning selvom når patienten oplevede rygsmerterne som voldsomme.
Så nej man skal ikke nødvendigvis forvente at se forandringer på sin rygsøjle selvom det gør ondt.

Undersøgelsen viste til gengæld også, at ved de patienter som havde tegn på tryk på nerveroden som f.eks ved diskusprolaps var der  hvor det var mest forventeligt at se forandringer på den nye MR-scanning.

Min konklusion på undersøgelsen er at jeg bekræftes, i at der i mange tilfælde kun er ringe sammenhæng mellem hvad MR-scanningen viser og hvor mange smerter folk har. Det er efterhånden påvist i rigtigt mange undersøgelser. (læs mere her)
Jeg tænker også at vi som sundhedsfaglige bør lytte mere til patienten end til deres MR-scanning. Jeg tænker også at hvis man er patient og gør sig tanker om relevansen af en MR-scanning så bør man da selvfølgeligt drøfte det med egen læge eller fysioterapeut fremfor at man bekymrer sig unødigt, for det kommer der sjældent noget godt ud af.

Kilde.

Are first-time episodes of serious LBP associated with new MRI findings? Carragee E1, Alamin T, Cheng I, Franklin T, van den Haak E, Hurwitz E. Spine J. 2006 Nov-Dec;6(6):624-35. Epub 2006 Oct 11.


Seneste nyt

|

Iskias – En samtale med Tom Jesson om iskias smerter.

Tilbage i sommeren 2020 havde jeg fornøjelsen af en samtale med den engelske fysioterapeut Tom Je…
|

Manual Therapy – where and how does it fit modern health care.

Her får du den 12. podcast af The FysioAalborg Pod. Denne gang er min gæst den engelske fysiotera…
| ,

Dr. Mark Laslett – diagnosticering af rygsmerter

Dr. Mark Laslett – diagnosticering af rygsmerter I denne episode af The FysioAalborg Pod har jeg …

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg