The doing is the fixing – Genoptræning

Brian Østergaard Sørensen
08 maj 2021

Gør det nu bare !

Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det er nemlig sådan det er. Nogle gange er vi stoppet med aktiviteter fordi vi tænker det giver os problemer og smerter. Men faktisk var der ingen grund til at stoppe helt, for måske havde du bare brug for en lille pause eller nedjustering i et par uger. Når du så går i gang igen oplever du at det bare kører og du får smilet tilbage og sætter retning mod dine mål igen. Easy og motiverende genoptræning.

Jeg oplever ofte af de mennesker der opsøger min hjælp er stoppet med aktiviteter der giver dem glæde pga smerter. De ELSKER aktiviteterne af forskellige grunde, eksempelvis fordi det er sundt, godt for deres kredsløb, giver dem stærkere muskler, øger deres performance eller hjælper dem med at nå andre mål i livet. At stoppe op når noget går ondt giver jo god mening og kan være nødvendigt. Udfordringen ligger i at genoptage aktiviteterne igen. Problemet kan nogle gange løses let, ved at du bare starter på aktiviteten igen, altså “The doing is the fixing”. Yep du behøver nemlig ikke altid en genoptræning med en masse fysioterapi øvelser eller et træningsprogram fra en personlig træner som du skal lave i 3 måneder inden du kan starte på eksempelvis dit løb, arbejde eller crossfit igen. En gradvis og struktureret plan med aktiviteten der var på pause virker ret ofte super godt.

Den tilgang er MEGA god til dig der har svært ved at motivere dig til vores øvelser. Lad os nu bare være ærlige vi laver det der motiverer os og er sjovt, ikke sandt? Men hvad nu hvis det at lave øvelser og fuldføre den plan vi i fællesskab har lavet er en forudsætning for at du netop kan komme i gang med løb, fodbold, crossfit ?

Lad mig give dig et eksempel; hvis den professionelle atlet får et nyt korsbånd så venter der hende / ham ca. 9-12 måneders regelmæssig og til tider hård fysisk genoptræning før han / hun vender retur til deres sports. Det hører vi regelmæssigt om, men kan til tider have svært ved at forstå hvorfor vi ikke bare kan kaste os ud i aktiviteterne. Eliteatleten har ofte de bedste fysisk forudsætninger for at komme retur til sport og alligevel kan de ikke springe genoptræningen over. Mens os der dyrker motion  i dagligdagen gør det sideløbende med studier, arbejde, familieliv, socialt liv. Elementer som ofte udfordrer tid til træning og restitution. Muskler, sener, nervesystem og det mentale modnes og tilpasser sig belastninger over tid. Hvis der er for langt mellem det nuværende niveau og det niveau der kræves risikerer vi nye skader og smerter hvilket sætter dig yderligere tilbage og længere væk fra det du elsker.

Så ja øvelser og planer kan være enormt kedeligt, men kan være et nødvendigt onde for at du igen kan lave de aktiviteter du gerne vil. Men øvelser og planer behøver ikke være kedelige og det er dit ansvar sammen med din behandler at gøre forløbet så interessant og motiverende som muligt. Det gode genoptræningsforløb er baseret på vores fællesbeslutningstagen og samarbejde. Husk vi vil gerne høre din mening og dine tanker da det er dig det hele bør handle om.

Ta´hånd om din genoptræning og find ud af hvad du bør gøre.

Som altid tak fordi du læste med.

Brian


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg