Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Brian Østergaard Sørensen
26 maj 2021

Rodtryk og diskusprolaps

I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospital Morten Zebitz Steiness.

 

Langt størstedelen af de folk som oplever rygsmerter på et tidspunkt i livet får ikke en diskusprolaps. De der gør og oplever smerter fra den beskriver det oftest som værende noget af det mest smertefulde de har oplevet. Når jeg ser folk i klinikken diagnosticeres de med det vi kalder et rodtryk da vi baseret på undersøgelsen ikke kan være sikker på at rodtrykket stammer fra en diskusprolaps. Dette gøres via en mr-scanning. Statistisk set vil rodtrykket dog oftest stamme fra en diskusprolaps og kun i yderste sjældne tilfælde skyldes et brud eller eksempelvis en tumor. Opsummeret stammer rodtrykket altså ofte fra en diskusskive.

Når man har et rodtryk behandles det 90% af tiden konservativt dvs ved fysioterapi og tiden der går. Det kan du læse mere om andet sted på hjemmesiden. Men nogle gange er der behov for kirurgisk vurdering og i sidste ende kirurgi. Der er rigtigt mange skrækhistorier om kirurgi men både min oplevelse og forskningen viser at det oftest går rigtigt godt også for de som opereres. Derfor er det et vigtigt budskab at dele, at operation også er en mulighed for folk med diskusprolaps som ikke har profiteret af et konservativt forløb.

I podcasten om rodtryk og diskusprolaps taler jeg med overlæge og neurokirurg Morten Zebitz Steiness om hvad man gør i undersøgelsen.

Hvorfor en mr-scanning ikke altid er god eller nødvendig.

Hvilke operationsmuligheder er der tilstede. Herunder fordele og ulemper ved de forskellige teknikker som anvendes.

Morten fortæller ligeledes hvad kommandovejen er for de med rodtryk som bør tilses akut evt pga vandlandningsproblemer eller tab af styrke i eksempelvis benet hos en lænde-diskusprolaps.

Vi drøfter også den mulighed og procedure som de færreste er bekendt med, men som Morten bla. selv udfører, nemlig en rodblokade. Morten fortæller hvem der er kandidat til rodblokader og hvorledes man udfører proceduren

Som altid tak fordi du læste og lyttede med Brian

Shownotes.

Website: https://www.pocketspinedoc.com/

App: pocketspinedoc.com/download-3/ 

National kliniske retningslinie: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2016/NKR-lumbal/NKR-lumbal-rodp%C3%A5virkning-FINAL-med-forside.ashx?la=da&hash=D09CBB736D2C49543A54E38093FE4DF43DD7E390


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg