Seneproblem, seneskedebetændelse – kært barn mange navne

Brian Østergaard Sørensen
03 januar 2016

Kan andre fikse mit seneproblem for mig eller skal jeg selv i arbejdstøjet?

Nogle gange havner man i en skadesituation hvor man er villig til at gøre alt. Ofte har mange prøvet og gjort mange tiltag og behandlingsmetoder for at blive deres seneproblem kvit. Faktum er at mange at de tilbud om passiv behandling man vil støde på, ikke vil virke bedre end at få en fisk i ansigtet !

At have et seneproblem og satse på at genvinde smertefrihed og normalt aktivitetsniveau igen baseret på hovedsageligt passive behandlinger som f.eks ultralyd, kortbølge, akupunktur, massage, indlæg i skoene og diverse former for fint farvet tape osv osv (ja listen af tilbud er så lang så lang at man kan blive helt træt bare ved tanken) er ganske simpelt en forkert strategi der spilder din tid.
Duer passive behandlinger så ikke ? Nej det tyder forskningen ikke på de gør når man har et seneproblem. Mange vil nikke genkendende til det faktum, at de passive behandlinger fjernede nogle af smerterne (eller var det bare det faktum, at man ophørte med den aktivitet der provokerede smerter ?) men at problemet kom igen når man startede op på den aktivitet der tidligere gjorde ondt og var årsagen til at man søgte behandling.
Derudover har de passive behandlingsmetoder vi kender fra fysioterapi og mange andre behandlere også den bivirkning at de fjerner fokus fra netop det der virker – Hvilket er fysisk aktivitet i form af målrettet styrketræning og information om problemet.
Forskningen siger entydigt, at det der bør fokuseres på er målrettet og tilpasset styrketræning af dit senevæv som vil hjælpe dig bedst når du har et seneproblem du ønsker at blive kvit.
Dine sener er levende væv der skal stimuleres for at fungere ligesom hvis man ønsker sig stærkere knogler og muskler.

De passive behandlinger der tilbydes ved behandling af et seneproblem mener jeg kan have sin berettigelse ved f.eks at benytte moderat hvile som aflastende, smertereducerende og doserende for træning og arbejde. Eller at den smertedæmpende mekanisme der er ved nogle få af de passive tiltag kan være en hjælp i starten af et forløb så man kan holde til at påbegynde den målrettede træning der batter og giver dig mulighed for igen at lave det der betyder noget for dig.
Men de passive behandlingsmetoder bør ikke være det bærende i din behandling af seneproblemet. Det er min oplevelse at de ikke særlig ofte er relevante at benytte og desværre ofte spilder tiden.

Den korte version er at der sjældent er nogle genveje at tage når man har et seneproblem og at man er godt hjulpet med tålmodighed da sådanne problemer oftere tager måneder end uger at få styr på. Det gode ved seneproblemer er at de som mange andre problemer kræver at man forbliver aktiv for at få et godt forløb. Omend aktivitet som er styret og planlagt efter den enkelte patient.

Nedenstående figur illustrerer hvad der bør fylde i en håndtering af et seneproblem og som samtidigt er forudsætning for et godt forløb.

Illustration fishslapping


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Hjulmagervej 11
9000 Aalborg