Forebyg rygsmerter med øvelser og motion

Brian Østergaard Sørensen
05 februar 2016

Ofte vil mine patienter med rygsmerter gerne vide hvad de kan gøre for at forebygge at rygsmerterne kommer tilbage. Heldigvis da, for når folk involverer sig i deres problem giver det dem mere kontrol over rygsmerterne, færre bekymringer, færre, behandlerkonsultationer og mere livskvalitet.

Der kan være en mængde grunde til at man oplever rygsmerter hvoraf nogle er genetiske, livsstil eller måske bare sort uheld. Kort opsummeret altså nogle ting man kan ændre på andre nogle ting man ikke kan ændre på. Så tag fat på det du kan påvirke.

Det der med garanti virker er fysisk aktivitet som øvelser og motion. Hvilken form for motion eller øvelser det skal være, ser det ikke ud til at man præcist kan sige noget om uden at have undersøgt folk. Men at det virker forebyggende mod rygsmerter underbygges af den seneste forskning hvor man har kigget på ca. 30.000 personer. Her blev endnu en gang tydeligt at øvelser og motion virker forebyggende og at bl.a. tiltag som indlægssåler og korset ingen forebyggende effekt har på rygsmerter.

Hvilke øvelser skal du så lave ?

Du skal lave dem der passer til dig! Fordi to mennesker ikke er ens mht. måden de er skabt på og måden de lever deres liv på. Fordi to mennesker ikke nødvendigvis oplever deres rygsmerter på samme måde når de har ondt og fordi rygsmerter langtfra altid skyldes det samme.

Jeg syntes virkelig det var rigtig fint, at der blev brugt tid, den første gang, til at finde den rigtige behandling. Jeg fik ikke bare nogle øvelser jeg skulle lave, men øvelser som kunne hjælpe netop mig. Den grundige snak vi fik første gang, har jeg ikke oplevet før, selv om jeg har prøvet fysioterapi før.

Kirsten Obel

Man kan lave øvelser og motion der virker forebyggende og øvelser der lindrer dine smerter og det er ikke nødvendigvis de samme øvelser. Mange gange oplever man dog at de øvelser der fjernede smerterne ofte vil virke forebyggende mod nye rygsmerter. Ligeledes er der sjældent behov for at skulle lave en hel masse som tager en masse tid.

Det vigtigste er at øvelserne og motionen er tilpasset dig og den måde du lever på. Det betyder at nogle sagtens vil kunne starte til badminton eller regelmæssige besøg i motionscentret mens andre vil have gavn af en fysioterapeutisk undersøgelse til at afdække hvad der vil være godt for dem og hvordan de skal gribe det an når de ønsker at motionere og lave øvelser for forebygge rygsmerter.

Husk også at det ikke behøver at handle om, at du skal træne sammen med fysioterapeuten eller deltage på holdtræninger, men det er min erfaring at du sagtens kan instrueres i øvelser og motion du selv kan lave når det passer dig.

Har du lyst til at komme igang ?  Så sæt i gang. Er du i tvivl om  hvad der er godt for dig og ønsker vejledning så er du velkommen til at booke en tid på 30 71 14 15 eller online booking her

Du kan også sende en uforpligtende mail på brian@fysioaalborg.dk hvis du har spørgsmål.

Prevention of Low Back PainA Systematic Review and Meta-analysis

Daniel Steffens, PhD1,2; Chris G. Maher, PhD1; Leani S. M. Pereira, PhD2; Matthew L Stevens, MScMed (Clin Epi)1; Vinicius C. Oliveira, PhD2; Meredith Chapple, BPhty3; Luci F. Teixeira-Salmela, PhD2; Mark J. Hancock, PhD3 


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg