Mechanical Diagnosis & Therapy (McKenzie) – vi zoomer ind!

Brian Østergaard Sørensen
01 september 2021

Mechanical Diagnosis & Therapy, måske bedre kendt som McKenzie metoden er hvad denne post zoomer ind på.

Du kan lytte den allerede her hvis du ikke orker at læse om indholdet nedenfor

 

 

Jeg har besøg at Claus Kjærgaard som er underviser i Dansk selskab for Mekanisk Diagnostik og Terapi (MDT) og den canadiske fysioterapeut Richard Rosedale som er International Director of Education i det internationale McKenzie Institut.

Mechanical Diagnosis & Therapy (McKenzie i folkemunde) er grundlæggende et undersøgelses- og behandlingsredskab som anvendes til udredning og behandling af mennesker med smerter fra bevægeapparatet.

Det anbefales af nationale som internationale guidelines. I Danmark blev det for alvor kendt i 90érne og har siden været en fast bestanddel af mange klinikeres måde at klinisk ræssonere på når de skulle hjælpe deres patienter.

Jeg valgte at sætte fokus på Mckenzie i denne post da der gennem årene er sket en kontinuerlig udvikling indenfor det, som det er min oplevelse at folk ikke er klar over. Ligeledes fordi der eksisterer nogle markante misforståelser og myter om hvad det er og hvordan det undervises, som miskrediterer McKenzie som undersøgelses- og behandlingsredskab.

Jeg skal selvfølgelig redegøre for min bias, i at jeg ser nogle virkelig gode ting i anvendelsen af McKenzie som både giver mig som kliniker nogle muligheder og ikke mindst kommer mange af mine patienter til gode. Så ja jeg er fan og integrerer McKenzie som en del af min fysioterapeutiske praksis.

Vi diskuterer i øst og vest men bla. følgende;

Hvad er Mechanical Diagnosis and Therapy (MDT), Mekanisk Diagnostik og Terapi a k a McKenziemetoden ? Fra mit perspektiv er det en del af det jeg bruger i mit fysioterapeutiske virke når jeg møder menneskser med smerter og funktionsbegrænsninger. Men hvad tænker Claus og Richard ?

MDT bliver ofte beskyldt for at være en meget reduktionistisk og biomekanisk måde at undersøge og forholde sig til mennesket på. Baseret på at navnet kan man sagtens se den association, men er det tilfældet og er det en rimelig  og fair fortælling ?

Vi dukker lidt ned i data og forskningen omkring MDT. Er det bedre, værre eller lige så godt som så meget andet vi anvender ? Et nyligt studie fra USA har bl.a. vist at det er kost-effektivt hvilket må siges at være relevant for såvel mennesket med ondt, forsikringsselskaber og den offentlige sygesikrings.
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10669817.2019.1613008

Når vi snakken forskningslitteratur vender vi selvfølgeligt også hele problematikken med at der mange steder er store misforståelser og “bastardiserede” versioner af MDT anvendt. Det er uheldigt da det ikke giver et retvisende billede af hvad det er, kan og ikke kan. Det er ikke min opfattelse at det kun er MDT som misrepræsenteres og derfor utroligt at der stadig finansieres og publiceres forskning med så ringe kvalitet.

Vi forholder os til de prognostiske markører som MDT kan redegøre for som resultat af undersøgelsen. Det synes jeg er vældig relevant da vi de seneste mange år har haft meget fokus på hvad der indikerer en dårlig prognose. Det er stadig uhyre relevant at fokusere på hvad der indikere en dårlig prognose, så disse personer kan få en hurtig  optimeret behandling men det gør jo ikke, at de positive ting (positive prognostiske markører) vi kan finde ikke skal anvendes og optimeres. En af de positive markører som er unik for en gruppe af de mennesker med smerter er det man i litteraturen vil finde beskrevet som retningspræference (Directional preference) og centralisering så derfor diskutere vi selvfølgeligt denne problematik. For de interesserede vil jeg anbefale et kig på det her link

Richard redegør for og uddyber de seneste ændringer og opdateringer af MDT. Min personlige holdning  er at bliver nødt ti lat opretholde et evidensbaseret grundlag og derfor var disse ændringer nødvendige. Mange af de dygtige kolleger jeg har rundt omkring i verden har sandsynligvis integreret disse ting løbende i deres praksis men derfor bliver det ikke mindre vigtigt at ændringer bliver gjort eksplicitte.

McKenzie er i høj grad offer (måske deres egen skyld da de sjældent råber højt på sociale medier) for en masse myter og misforståelser. Vi tager fat i nogle af de typiske og nogle af de mest problematiske af disse.

Du kan læse mere om McKenzie eller Mekanisk Diagnostik og Terapi på

McKenzie institute international

Dansk Selskab for Mekanisk Diagnostik og Terapi

Tak fordi lyttede og læste med

Brian


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Hjulmagervej 11
9000 Aalborg