Alvorlig patologi med Cecilie Rud Budtz

Brian Østergaard Sørensen
24 april 2022

Alvorlig patologi

Jeg taler med Ph.D studerende Cecilie Rud Budtz om alvorlig patologi.

Diagnosticering

Cecilie kigger i hendes forskning på det vi kalder alvorlig patologi. Her taler vi om de 1-2% af patienterne som fejler noget livstruende og førligheds-truende som eksempelvis cancer, fraktur, inflammatoriske lidelser. Disse problematikker kræver en ordentlig udredning og i første omgang IKKE fysioterapi.

Cecilie har kigget nærmere på hvor mange med alvorlig patologi der reelt set kommer gennem fysioterapi praksis. I hendes andet studie har hun kigget på hvorledes fysioterapeuterne evner at diagnosticere de der fejler noget alvorligt og medicinsk samt hvilke der har muskuloskeletale problemer. Muskuloskeletale problemer er det vi oftest forbinder med patienter som opsøger vores praksis.

Vi forsøger at belyse emnet og nuancere de fund Cecilie har gjort. Vi taler om;

Hvad har de fysioterapeuter Cecilie har snakket med sagt om det at skulle differential-diagnosticere og være opmærksomme på alvorlig sygdom? Nogle af dem beskriver jo selv at de synes det er svært ?

Hvad betyder erfaringen ? Vi ser så få af de patienter her og når vi sender retur til lægen ved vi sjældent hvordan det går dem. Det vil have betydning for vores genkendelsesmønster i forhold til alvorlig patologi.

Fremtidig udvikling

Hvor/hvilke videnområder “halter” vi mest efter på set ud fra Cecilies forskning?

Hvor tænker du, med viden fra din PhD arbejde og det emne du er dykket ned i, at vi skal hen som profession? Skal vi evt sige at i fremskudte roller er det alle med en grund- uddannelse eller kun specialister og hvornår er man specialist på der her område i din optik .

En stor del af informationen omkring den kliniske mistanke om alvorlig patologi ligger i den subjektive del og dermed ligger meget ansvar på vores kommunikation som redskab til afdækning. Men i tillæg til dette ser du os så anvende rutinemæssige målinger og test som f.eks. blodtryksmålinger.

Hjælperedskab til klinikeren

L. Finucane og hendes kolleger lavede i 2020 et arbejde som produceret følgende artikel;

International Framework for Red Flags for Potential Serious Spinal Pathologies. I den anvender de et lidt frit oversat “opmærksomhedsbarometer”. Dette giver vi vores tanker omkring. De præsenterer følgende figurer som en hjælp til klinikeren, der i sit daglige arbejde hele tiden bør vurdere hvorledes patientens profil indikerer alvorlig patologi.

Cecilies forskning

The prevalence of serious pathology in musculoskeletal physiotherapy patients – a nationwide register-based cohort study

Primary care physiotherapists ability to make correct management decisions – is there room for improvement? A mixed method study

En tidligere podcast med Mark Laslett om diagnosticering

Som altid tak fordi du lyttede med
Brian


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg