Hvorfor bliver smerterne ved?

Brian Østergaard Sørensen
23 februar 2016

Hvorfor bliver smerterne ved ?

Den gængse opfattelse er at smerter skyldes en skade. Meget groft sagt kan man dele skader op i akutte skader og længerevarende skader.
De akutte skader heler og varer typisk mindre end 3-6 uger. Akutte skader er f.eks. når vi vrikker om på en ankel, forstrækker en muskel eller brænder os på en elkedel.
Har du smerter efter 3-6 mdr. bør du derfor ikke fortsat tænke, at det er fordi der stadig er en skade i dine muskler, led og knogler. Det kan selvfølgeligt godt være tilfældet hos nogle, men oftest er det andre mekanismer der er i spil.

Smerter i 3-6 mdr. kalder man langvarige eller længerevarende smerter. Det skyldes primært at din krop og dermed også din hjerne tolker, at der er noget galt og at den derfor bør advare dig herom. Faktum er bare, at når der nu ikke længere er en vævsskade, hvilket f.eks kunne være et sår i fingeren eller vablen fra den varme elkedel, så er det ret uhensigtsmæssigt, at dit nervesystem sender beskeder om at der er smerte. Smerter som måske afholder dig fra helt normale aktiviteter som at handle ind eller deltage i sociale sammenhænge.

Men hvorfor sender nervesystemet og herunder hjernen så besked om at der er noget galt ? Det skyldes sandsynligvis, at dit nervesystem er ekstra følsomt eller overaktivt om man kan sige. Det vil være nærliggende at sammenligne dit nervesystem med en røgalarm som går af, selvom der ikke er brand og røg, hvilket de fleste af os sikkert har oplevet.

En forklaring på hvorfor dit nervesystem er ekstra følsomt er kort fortalt, at det over en periode har øvet sig i at sende mange signaler til hjernen om at der er noget galt og som med alt muligt andet man øver sig meget i, ja så er det det man bliver god til.
Forestil dig du har boet i Paris i 10 år og har læst og hørt fransk i al den tid men nu skal du pludselig glemme det igen – den slags kan godt tage tid og derfor tager det typisk tid at behandle længerevarende smerter.

Længerevarende smerter er en kompleks sag, jeg tænker kompleks og ikke umuligt! Komplekst fordi det som nævnt ikke længere bare er en skade på en muskel eller en diskusskive, men nu også pga den tid det har varet pludseligt er begyndt at berøre folks tilværelse mht. familie, arbejde, humør, søvnmønster osv. Så smerter har virkelig en stor påvirkning af folks liv!

De langvarige smerter er og påvirkes af et sammensurium af noget socialt, miljøet, kulturen, psykologisk og biologisk. Hvad der fylder ved den enkelte person med smerter varierer meget, men det er yderst vigtigt, at der afdækkes hvad der fortsat påvirker dit nervesystem negativt så det vedbliver at være følsomt, så muligheden for at du kan arbejde dig hen mod færre smerter optimeres.

At slippe for smerterne kræver at det følsomme nervesystem langsomt gøres mindre og mindre følsomt hvilket ofte vil foregå ved gradvise justeringer i træningen eller dagligdagsaktiviteterne som f.eks er øvelser eller bare almindelig gang. Dit nervesystem og dermed dig skal belastes på et niveau, så det ikke føles som om der sker en overbelastning. Dermed er de første skridt og forandringen mod et mindre følsomt nervesystem sat igang.

Det kræver typisk en aktiv indsats at lære nervesystemet at opføre sig hensigtsmæssigt og dermed kun sætte røgalarmen igang når det ryger. Ligesom det krævede en aktiv indsats at lære eller aflære fransk.
Et vigtig element når man arbejder med længerevarende smerter, er at der laves en realistisk og målrettet plan som er tilpasset den enkelte patient med smerter. Et mål kan f.eks være, at man kan holde til den træning eller aktivitet der er sat igang, uden at man får flere smerter, eller at det nu er muligt at stå op og lave aftensmad uden at have flere smerter dagen efter.

Jeg tror det er vigtigt at man når man har smerter, forstår mekanismerne bag for at kunne reagere hensigtmæssigt og håndtere smerterne i perioder hvor de blusser op.
Forestil dig at du levede med diabetes altså sukkersyge men ikke vidste hvordan du skulle spise, motionere eller for den sags skyld tage din medicin.


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg