Iskias – Måske skulle du stoppe med at strække?

Brian Østergaard Sørensen
05 marts 2019

Iskias….

Har du strukket, trykket og gjort alverdens andre kunstner for at strække din iskias nerve ud i håbet om at bliver symptomerne kvit, men uden held ? så læs med her.

En af de typiske årsager til at dine anstrengelser ikke bærer frugt og du knokler forgæves skyldes sandsynligvis, at problemet slet ikke kommer fra din balle af eller, at din iskias for den sags skyld slet ikke er stram og i klemme. Det er kun en meget lille del af alle de med iskiassymptomer som reelt set har en stram nerve (eller hvad det nu er der er stramt / føles stramt). De der ofte diagnosticeres med tegn på en stram og kontrakt nerve har en forhistorie med rygproblem, rygoperation eller diskusprolaps hvor selve stramheden opstår i kølvandet på disse. læs mere her om iskias årsager

Forskningen er ret entydig når det handler om at komme med de mest åbenlyse årsager til, at folk oplever iskiassymptomer, nemlig at problemet er genereret fra din lænderyg. Det er også derfor alle nationale og internationale anbefalinger siger, at man først bør undersøge lænderyggen før andre regioner som bækken og hofte når folk præsenterer sig med iskiassymptomer (sundhedsfaglige kalder det radikulære eller udstrålende symptomer). Da smerter kan være en kompleks og multifaktoriel problemstilling, kombineret med langvarige symptomer kan der også sagtens være andre faktorer der gør at du fortsat oplever du er genereret af iskiassymptomer.

Kigger vi nærmere på de mange mulige biomekaniske og anatomiske strukturelle årsager til iskiassymptomer vil disse være mange gange være umulige at påpege med 100% sikkerhed. Den gode nyhed er at det ikke gør så meget, så længe den sundhedsfaglige du opsøger er god til, at lytte til din fortælling om symptomernes opførsel (hvad gør godt og hvad gør skidt) og samtidig får lavet en grundig undersøgelse af hvordan dine iskiassymptomer reagerer når du undersøges. Jeg vil faktisk tillade mig at konkludere, at den dygtige sundhedsfaglige vil være i stand til at fortælle dig efter 1 til 2 konsultationer om du skal strække for at komme af med dine iskiassymptomer eller om der bør vælges en anden og mere hensigtsmæssigt behandlingsstrategi.

Som altid tak fordi du læste med


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg