Morgenstivhed

Brian Østergaard Sørensen
03 august 2022

Sjældent en simpel forklaring på rygsmerter

Man kan desværre sjældent komme med en firkantet forklaring om årsagen til ondt i ryggen. Rygsmerter påvirkes af mange faktorer. Ja beklager, jeg ved godt, at det er hvad mange ønsker, at få svar på men lad os nu bare være ærlige og ordentlige.
Men det er jo ikke det samme som, at man aldrig ved hvorfor folk har rygsmerter og føler sig stiv. Her kommer et kort referat af et forskningsstudie fra Michael Adams og Patricia Dolan som har lavet mega meget forskning om rygsøjlen. Jeg har været så heldig at se Adams live på internationale konferencer nogle gange gennem årene.

Rygsmerter og morgenstivhed

Deres forskning er relevant da de her tager fat i en problemstilling mange med rygsmerter kan relatere til, nemlig øgede smerter og morgenstivhed. Altså variation i smerter og bevægelighed relateret til tidspunkt på døgnet.
Kort fortalt målte de testpersonernes bevægelighed i rygsøjlen morgen og eftermiddag. Her fandt de at bevægeligheden blev øget med 5 grader ved eftermiddagsmålingen sammenlignet med morgenmålingen.
Dernæst testede de på kadavere (den slags undersøgelser har jeg et lidt anstrengt forhold til da man ikke firkantet kan antaget “døde” kroppe vil opføre sig som “levende”) hos kadaverne fandt man at creep loading (belastning / bevægelse/ stræk er den nemme forklaring) reducerede rygsøjlens stivhed og i særdeleshed diskusskivens elasticitet og dermed øgede bevægeligheden i foroverbøjning med 12,5 grader.

konklusion på morgenstivhed

konklusionen på deres studie er at der om morgenen kommer en større belastning på rygsøjlen sammenlignet med om eftermiddagen. Forskerne konkluderer ligeledes man muligvis er i øget risiko for en rygskade om morgenen. Deres sidstnævnte konklusion er jeg dog ikke nødvendigvis enig i, da det kræver en anden form for studie at konkludere den slags postulater på. Men jeg kan bruge deres studie til at hjælpe mine patienter med at forstå hvorfor de mange gange oplever morgenstivheden og specielt i de perioder de har rygsmerter.

Du kan finde deres studie på dette link

Diurnal variations in the stresses on the lumbar spine

Tak fordi du læste med

Brian


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg