Fordi det virkede for din svigermor og din søster, virker det ikke nødvendigvis for dig!
Vi kender det alle sammen – de mange gode råd og meninger, folk altid kommer med, når vi har ondt.
De mange råd er uden tvivl velmente, men de er bare ikke altid velplacerede eller for den sags skyld til nogen hjælp. Nogle gange skaber de faktisk mere frustration og smerte end reel gavn. Specielt hvis de har kostet dig både tid og penge og dermed afskåret dig fra nogle af de ting, du gerne vil kunne gøre.
Jeg er slet ikke i tvivl om, at råd og meninger om, hvordan smerterne skal håndteres, skyldes omsorg og bekymring fra vores venner og familie, da ingen synes, det er rart at se andre have ondt.
Det klassiske er, at folk typisk selv har haft gode erfaringer med en fysioterapeut, kiropraktor eller en alternativ behandler, og i nogle tilfælde ligefrem har måtte opsøge en kirurg for at få lettet på deres problemer, da de selv oplevede at have smerter. Skal vi være helt ærlige, er det da også fristende at prøve alt mellem himmel og jord, når smerterne er slemme og forhindrer os i at gøre det, vi gerne vil.
De seneste år har forskningen hjulpet os med at blive klogere på, hvad smerter er, og hvordan vi kan behandle dem, men vi er langt fra i mål endnu. Vi ved f.eks., at selvom to personer kommer med to stort set identiske MR-scanningsbilleder så kan den ene person være smertefri og den anden person have temmeligt store smerter. Det betyder, at vi ikke skal behandle folk ens og ud fra, hvad billederne f.eks. viser. Faktum er derfor, at der ikke er en enkelt kur mod alle rygsmerter og derfor skal folk med smerter heller ikke nødvendigvis behandles, som naboen eller svigermor blev det.
Jeg er af den overbevisning, at når du har smerter og er begrænset i at gøre det, du gerne vil, bør du behandles, som det er bedst for dig. Det betyder helt konkret, at det er dine smerter og dine beskrivelser af, hvilke funktioner du mærker smerterne ved, man som behandler skal forholde sig til, når man iværksætter et undersøgelses- og behandlingsforløb af dig – fremfor en forudindtaget holdning til, hvad der virker.
Når jeg ser folk med rygsmerter og funktionsbegrænsninger, er det min oplevelse, at de og jeg mange gange er bedst hjulpet, hvis vi holder tingene simple. Derfor beder jeg ofte patienten om kun at gøre en ting for på den måde bedre at kunne finde ud af, hvad der virker for ham eller hende. Forværres smerterne af den ene ting, vi har sat i værk, skal vi have justeret. Mindskes smerterne til gengæld, er det ret simpelt at fortsætte i den retning, der virkede, og gradvist hjælpe patienten tilbage til mere af det, han eller hun gerne vil kunne igen.
Specielt imellem første og anden konsultation justerer jeg nogle gange meget ind, og beder folk for en kort stund at stoppe med de øvelser, yoga, cykling, styrketræning eller hvad de nu gør. Så kan de og jeg bedre vurdere, om det er godt eller skidt for dem i deres nuværende situation – forstået på den måde at det enten vedligeholder eller forværrer deres problem.
Når patienten og jeg så ved, hvordan hans eller hendes smerter og funktionsbegrænsninger skal håndteres, kan patienten gradvist starte op med sine oprindelige øvelser og træning igen. På den måde ender vi ud med så få begrænsninger som muligt og dermed optimale forudsætninger for at leve det liv, man gerne vil.
Så for at vende tilbage til svigermors velmenende råd, så læg mærke til, om det fungerer og har en effekt for dig, eller om du bør gå mere analytisk og professionelt til værks for at forstå, hvordan du kan lære at håndtere dine smerter.
Ønsker du hjælp og rådgivning så kontakt klinikken.
fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666
FysioAalborg
Hjulmagervej 11
9000 Aalborg