Patoanatomi og rygsmerter – Professor Mark Hancock

Brian Østergaard Sørensen
12 februar 2023

Patoanatomi og rygsmerter – professor Mark Hancock

Patoanatomi og rygsmerter er hvad vi diskuterer og dykker ned i denne gang i The FysioAalborg Pod. Når vi taler om rygsmerter gør vi det typisk ud fra en biopsykosocial model. Det skal bla. ses i lyset af, at det er der generelt konsensus om. Et perspektiv som Engel i 70 érne og Waddell i 80 érne var fortalere for. Dette indlæg skal ikke handle om den model er hensigtsmæssig eller ej, men derimod og hvad vi ved for nuværende om rygsmerter og patoanatomi. Eller sagt på menneske sprog hvad ved vi om rygsmerters sammenhæng med ryggens strukturelle og inflammatoriske tilstand. Et eksempel på en struktur kunne være diskusskiven som du kan læse om her. Ham der skal hjælpe os med at kaste et blik på det emne er den australske fysioterapeut og professor Mark Hancock fra Macquarie University, Sydney. Mark og jeg drøfter følgende emner;

Patoanatomi og forskningen – ved vi ikke allerede nok?

Mark og hans kolleger udgav i 2022 en interessant artikel vedrørende forskning i netop patoanatomi og rygsmerter hvilket jeg synes giver stof til eftertanke. Lad mig sige med det samme det tyder på vi kan forske mere uden at det bliver overdrevet… Du kan læse artiklen her  Reconsidering non-specific low back pain: Where to from here?.

Hvordan hjælper vi bedst patienten  med den viden vi allerede har

Mange klinikere kender den her artikel, Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations af Brinjikji et al, 2015. Mark giver sit besyv på hvordan den kan anvendes klinisk og hvorfor det er en vigtig artikel. Men også hvorfor han mener man bør læse den her samtidigt som er lavet af samme forfatter men ikke modtager nær samme opmærksomhed, MRI Findings of Disc Degeneration are More Prevalent in Adults with Low Back Pain than in Asymptomatic Controls: A Systematic Review and Meta-Analysis.

Vi kan ikke diagnositicere specifik patoanatomi

Det er ikke en hemmelighed, at jeg synes vi gør patienten en kæmpe bjørnetjeneste ved at sige at vi ved de har et facetledsproblem eller et skævt bækken. for som marks allerede viste i 2007 så har vi ikke en pålidelig måde at diagnosticere det på. tværtimod ved vi at den slags “labels”  kan gøre patienten bekymret og det er min påstand at det giver os sundhedsfaglige en falsk tryghed. En tryghed som i sidste ende gør os mindre nysgerrige og grundige.

 

 

Jeg håber du nyder podcasten / videocasten lige så meget som jeg nød at lave den.

Mere om professor Mark Hancock bla hans twitter profil

Tak fordi du lytter med.

Brian


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg