Rygøvelser- Får du heller ikke lavet dem?

Brian Østergaard Sørensen
27 oktober 2022

Rygøvelser og træningsprogrammer

Meget har ændret sig i de 17 år jeg har været fysioterapeut. Men en af de ting som ikke har ændret sig er hvor svært det kan være for folk, på trods af rygsmerter at få lavet deres øvelser og træningsprogrammer.

Det nemmeste i verden er, at give patienterne skylden og frasige sig ansvaret som sundhedsfaglig. Den tilgang køber jeg bare ikke. Selvfølgeligt er det også patientens ansvar men når man arbejder med en sundhedsfaglig er det et samarbejde og derfor må begge parter tage ansvar.

Hvorfor laver patienter ikke deres rygøvelser

Et nyt studie har kigget på netop det fænomen.  43% af patienterne fulgte det anviste træningsprogram med rygøvelser. Årsagerne til at de øvrige ikke fastholdt deres træning skyldtes følgende;

Hele 31% stoppede med træningsprogrammet da de enten ikke havde adgang til faciliteter hvor de kunne træne eller ikke kunne få det til at passe ind i dagligdagen. Jeg synes det er et kæmpe problem, at sundhedsfaglige og patienten ikke inden der laves et program har diskuteret hvad der er muligt i forhold til folks dagligdag og hvad de har af adgang til faciliteter. Det bør være muligt at finde noget der passer de fleste dagligdag. Ligeledes bør vi ikke give patienterne programmer som er uoverskuelige mht udstyr eller hvor lang tid det kræver at udføre.

13% stoppede deres rygøvelser fordi de opleve en forbedring på smerter eller funktioner i dagligdagen. Det oplever jeg også i min dagligdag. Når smerterne fylder mindre prioriterer vi anderledes. Med tanke på at rygøvelser og træning reducerer fremtidige episoder af rygsmerter bør vi finde på noget som folk synes er sjovt eller kan overskue. På den måde tror jeg flere vil fortsætte deres træning og dermed bedre hjælpe sig selv mod tilbagefald.

8% stoppede da de ikke oplevede en forbedring. Det forstår man jo godt! Der vil altid være nogle som ikke bedres, desværre. 8% lyder ikke af meget, men måske kan det blive mindre hvis patienterne får en god forståelse for deres problem og hvorfor de måske ikke kan forvente bedring fra dag 1. Det falder tilbage på det gode samarbejde, forståelsen af dem og deres problem og vores kommunikation. Samt ikke mindst viden om prognose jf. det de fejler.

Løsningen

Der er ikke enentydig løsning på emnet men opsummeret kan vi forsøge at gøre det bedre ved følgende tror jeg.

Finde ud af hvad der passer til netop den enkelte bla. hvad har du erfaringer med. Hvad synes du er sjovt. Hvor meget tid har du til rygøvelser. Hvilke muligheder har du jf hjemmetræningsprogram, foreningssport eller træningscenter. Informere dig om hvad du kan forvente rygøvelserne skal gøre. Lave en fælles målsætning og plan. Ses kontinuerligt, hvilket ikke er det samme som ugentlige møder, men mulighed for at kunne kontakte hinanden nemt hvis der opstår spørgsmål.

Factors impacting adherence to an exercise-based physical therapy program for individuals with low back pain

Link til træningsprogrammer som MÅSKE er for dig

Som altid tak fordi du læste med

Brian


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg