Skader skal ikke bare have hvile og pauser

Brian Østergaard Sørensen
24 oktober 2018

Skader skal ikke bare have hvile og pauser

Skadet og træt af at få, at vide at du bare skal forholde dig i ro og være afventende ?

Det forstår jeg så absolut godt du er ! I mit job som fysioterapeut møder jeg for ofte patienter, som har fået at vide at pause er den eneste løsning, men sådan spiller klaveret bare ikke. De fleste skader skal der arbejdes med, men der skal arbejdes SMART med dem og ikke hovedløst.
Som tidligere eliteatlet kender jeg følelsen af at være skadet over længere tid og hvor det eneste råd var ro og passive behandlinger, det blev jeg hverken smertefri, gladere eller en bedre atlet af.
(man føler sig nærmest som en afventende frø, der bare hænger til tørre)

Der er flere grunde til hvorfor pause udover de første 2-4 dage IKKE er løsningen.

1) Når væv skades, gennemgår det nogle forskellige faser og allerede efter 48 timer, har noget af det nye væv der er dannet lige efter skaden, behov for at blive bevæget let igennem så det bliver lige så stærkt og elastisk som det oprindelige væv. Husk dog at vi taler om LET belastning – belaster du det for voldsomt bliver det for irriteret.

2) Når man holder pause er det nemt at få de tanker, at man er sårbar og har brug for at beskytte det skadede område. Det er ikke smart, da det mange gange forårsager, at man bekymres mere og føler sig mindre optimistisk og positiv om fremtiden. Faktorer man ved kan have en betydning for at du kommer dig godt over din skade.

3) Ved at være aktiv bibeholder du en vis styrke og bevægelighed. Dermed har du bedre forudsætninger for at komme hurtigere tilbage til det du gerne vil, end hvis du havde holdt dig helt i ro.

4) Det har positive psykologiske effekter at dyrke motion. Det fjerner også bevidstheden og opmærksomheden på smerterne. Hvilket har den effekt at smerterne ikke kommer til at fylde for meget i din dagligdag.

5) Ved at dyrke motion bibeholder du ofte et socialt element, hvilket er godt for din prognose. Man ved at folk med smerter og skader ofte føler et behov for at undgå sociale aktiviteter af flere grunde. Bla fordi de ikke kan det samme som tidligere, eller fordi de ikke gider snakke om deres skade. Eller fordi de bliver mindet om skaden.

6) At motion rent faktisk virker smertedæmpende selv i ganske små mængder. Derfor dyrk mere af de aktiviteter som ikke gør ondt i den periode hvor du er skadet.

7) Når du er skadet og dyrker motion må du gerne opleve lette smerter. Lette smerter under træningen kan resultere i en kort varig smertedæmpende effekt.

Som altid tak fordi du læste med

Brian

Referencer: (litteratur for de MEGET nysgerrige)

https://bjsm.bmj.com/content/43/4/247

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739826/


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg