Smerter i brystryggen – en enhjørning

Brian Østergaard Sørensen
07 oktober 2022

Fysioterapeutisk klinik

De fleste patienter som kommer i en praksis som min har problemer med det vi overordnet betegner som bevægeapparatet. Faktisk har ca 25% af de som opsøger egen privat praktiserende læge også bevægeapparatets-problemer. Det betyder at man oftest som sundhedsfaglig, hvad enten man er fysioterapeut eller læge vil forvente, at den næste patient man skal undersøge og behandle med stor sandsynlighed har problemer med bevægeapparatet. Nogle af de smerter kan sidde i brystryggen.

En enhjørning på spil

Men nogle gange dukker folk op som ikke har bevægeapparatets-problemer i en fysioterapeutisk klinik. De har kort sagt noget andet som giver dem smerter eller ubehag. Det kunne eksempelvis være på grund af noget psykisk eller noget som stammer fra organerne. Når folks symptomer ikke stammer fra bevægeapparatet men eksempelvis organerne, betegner vi det nogle gange som en enhjørning fordi det er virkeligt sjældent.

Smerter i brystryggen

En sådan enhjørning dukkede for et par år siden op i min praksis. Her blev opmærksomheden på, at der var noget andet end bevægeapparatet på spil lagt på baggrund af en grundig og systematisk undersøgelse. Patienten blev sendt  retur til rette lægefagligt personale da hverken fysioterapeuter, kiropraktorer, osteopater eller alternative behandlere vil være i stand til at tilbyde en rigtig for forsvarlig behandling af folk med organproblemer.

Fysioterapeutisk undersøgelse

Vi skal som sundhedsfaglige kende vores begrænsninger. Bliver vi for selvsikre og er vi for dårligt inde i diagnostikkens og litteraturens evidensbaserede anvisninger bliver vi ikke længere patientens hjælper. At diagnosticere er ikke nemt og der er meget vi ikke ved. Men hvis alternativet er at gå i den anden grøft og agere som charlatan som i mit perspektiv bliver en decideret hæmsko for at patienten bedres, vil jeg i min klinik hellere erkende, at det kan være svært og at der nogle gange er behov for tværfaglig udredning. I sidste ende handler det om vores patienters helbred og ikke et boost af den sundhedsfagliges selvstillid.

Perimyocarditis presenting as thoracic spinal pain in a physiotherapy outpatient clinic – a case report

Alvorlig patologi med Cecilie Budtz

 


Seneste nyt

| ,

Undersøgelse af rygsmerter hos egen læge.

Dette indlæg handler om undersøgelse af rygsmerter hos egen læge. I podcasten taler vi med specia…
| ,

Rodtryk og diskusprolaps – Kirurgi

Rodtryk og diskusprolaps I denne episode taler jeg med neurokirurg på Aalborg universitetshospita…
| ,

The doing is the fixing – Genoptræning

Gør det nu bare ! Nogle gange skal du bare gøre det, kom i gang og vær mindre bekymret. Yes det e…

Tag kontakt eller følg med

Altid 100 % uforpligtende.

© 2021 All rights reserved.
Danske Fysioterapeuter medlem: 14296

Kontakt & info

fysioaalborg@gmail.com
Telefon: 30 71 14 15
CVR: 29022666

Adresse

FysioAalborg
Klokkestøbergade 17
9000 Aalborg